Willemeen Zeefdrukatelier

Wil jij je eigen posters, shirts of albumhoezen ontwerpen en zeefdrukken? Dan kun je bij Willemeen terecht in het zeefdrukatelier! Bekijk hieronder de uitgebreide informatie over de mogelijkheden rondom zeefdrukken bij Willemeen.

Al sinds de jaren ’70 heeft Willemeen in Arnhem haar eigen zeefdrukkerij, waar tot op de dag van vandaag nog volop gebruik van wordt gemaakt.

Op ambachtelijke wijze worden er in de zeefdrukkerij allerlei creatieve drukwerken gemaakt, zoals posters voor de diverse concerten en activiteiten in Willemeen. Naast posters is het ook mogelijk om cd- en vinyl-hoezen, T-shirts en allerlei andere dingen te bedrukken die je leuk lijken. De zeefdrukkerij is open op afspraak. 

Heb je interesse in zeefdrukken of heb je zelf al een idee? Dan kun je altijd contact met ons opnemen of mailen naar zeefdrukkerij(@)willemeen.nl.

De geschiedenis van de zeefdrukkerij van Willemeen 
De zeefdrukkerij is ongeveer tegelijkertijd met Willemeen opgezet, zo rond 1970. Toentertijd had ieder jongerencentrum en concertzaaltje een eigen zeefdrukkerij. Veel mensen wilden niet naar een drukker om affiches te laten maken voor hun activiteiten, maar wilde dit gewoon helemaal zelf doen en lekker creatief bezig zijn. Dat is precies wat er hier ook gebeurde. In de prille begindagen werden affiches en posters voor activiteiten binnen Willemeen steeds naar een drukker gestuurd. Na een tijd ontstond het idee dat het drukken net zo goed bij Willemeen zelf kon gebeuren. Toen is er door vrijwilligers met behulp van een stofzuigermotor en wat andere onderdelen een zeefdruktafeltje in elkaar geknutseld. Van daaruit is de zeefdrukkerij steeds verder ontwikkeld. Aan de techniek is de afgelopen veertig jaar in ieder geval niet veel veranderd.  Zeefdrukken is en blijft een ambachtelijk proces.

Zo gaat zeefdrukken bij Willemeen in zijn werk 
Bij zeefdrukken heb je een raamwerk. Daar zit een gespannen doek in. Dat doek is geweven waardoor er allemaal gaatjes in zitten, een soort zeef dus. Dit raamwerk is de mal voor één kleur. Voor iedere kleur maak je namelijk een aparte mal. Wanneer je een poster met drie kleuren wilt gaan drukken heb je dus drie aparte mallen nodig. In het begin smeer je de zeef in met een lichtgevoelige pasta. Vervolgens maak je van het ontwerp een film door de zeef te belichten, net als het ontwikkelen van foto’s in een donkere kamer. Nadat je de mal hebt belicht, spuit je deze vervolgens uit met water. Daarna kun je met de inkt beginnen te werken en je afdruk maken.

Wat maakt zeefdrukken zo bijzonder? 
Het leuke van zeefdrukken is dat je het na het volgen van een cursus zelf kan gaan doen. Gewoon in je schuurtje of woonkamer. Wanneer je bijvoorbeeld een ontwerp naar een drukker stuurt dan mis je een groot gedeelte van het drukproces. De magie van zeefdrukken is dat je alles zelf doet en je dus betrokken bent bij het hele proces. Bij handmatig zeefdrukken zal je nooit iets precies hetzelfde kunnen bedrukken, dit kan alleen met automatische zeefdrukapparatuur, maar. Dit maakt ieder ontwerp ook uniek, dus eigenlijk is alles wat uit de zeefdrukkerij van Willemeen komt een limited edition!

Hoelang duurt het proces van zeefdrukken ongeveer? 
De zeefdrukkerij kan door iedereen gebruikt worden. Of je nou vrijwilliger bent bij Willemeen of niet, dat maakt helemaal niet uit. Heb je een idee of een vraag over het zeefdrukken bij Willemeen? Dan kun je altijd een mail met je idee of vraag sturen naar zeefdrukkerij@willemeen.nl.  

In de meeste gevallen is het een vaste procedure om een dagcursus zeefdrukken te volgen voordat je zelfstandig aan de slag mag gaan met zeefdrukken. Dit is niet het geval wanneer iemand al voldoende ervaring heeft met zelfstandig zeefdrukken. 

Wanneer je een idee hebt gemaild, dan wordt er contact met je opgenomen om het idee verder te bespreken en hier duidelijke afspraken over te maken. Vervolgens kun je – als je idee werkbaar is – aan de slag gaan met je vers opgedane zeefdrukkennis! 

De inhoud en kosten van de basiscursus zeefdrukken
Je krijgt een cursus zeefdrukken die ongeveer zes uur duurt. Tijdens deze cursus wordt het hele proces van zeefdrukken behandeld, van het prepareren van het zeefdrukraam met je eigen ontwerp tot het afdrukken van enkele prints. Bij de prijs zit ook het gebruik van enkele basismaterialen inbegrepen. Na het afronden van de basiscursus mag je de zeefdrukwerkplaats van Willemeen ook zelfstandig afhuren. Stuur voor meer informatie over de cursus een mailtje naar zeefdrukkerij@willemeen.nl

Is het ook mogelijk om opdrachten uit te laten voeren door de zeefdrukkerij?
Jazeker! Van het bedrukken van T-shirts tot promotiematerialen zoals katoenen tasjes: er is van alles mogelijk. De zeefdrukkerij neemt het liefste kleinschaligere opdrachten aan, maar in goed overleg zijn grotere opdrachten ook mogelijk. De kosten voor het laten uitvoeren van opdrachten zijn altijd op aanvraag.

Workshop zeefdrukken voor bedrijven, onderwijs en groepen
Een workshop zeefdrukken als teambuildingsactiviteit, creatief bedrijfsuitje of als onderdeel van een lesprogramma voor scholen? Ook dat is mogelijk bij Willemeen. Ook zijn er mogelijkheden om zo’n workshop op locatie te laten plaatsvinden. De zeefdrukkerij van Willemeen denkt graag met je mee en levert altijd maatwerk! Meer weten? Stuur dan een mailtje naar zeefdrukkerij@willemeen.nl

Doe mee!

Sluit je aan en deel mee met de community-events en nog veel meer!