zo 15 sep
Open Monumentendag 2024
10:00
  • Open Monumenten Dag

Met:
* Begraven Time Capsule om 10:15 uur!
* Escape Room (vooraf inschrijven vereist): Elk uur (10, 11, 13, 14, 15) (niet om 12 uur ivm. lezing)
* Lezing over Telegrafie in Arnhem om 12:00u
* Expositie
* Rondleidingen
Aanwezig:
* Er zijn hapjes
* Bar is open, drankjes kunnen worden gekocht
* Originele Willemeen merchendise te koop

Willemeen is al 50 jaar hΓ©t podium van Arnhem, het ruim 150 jaar oude pand is echter gebouwd als telegraafkantoor. Dit zal centraal staan op deze dag, en bezoekers kunnen hier zelf in duiken met een heuse Escape Room!
Voor het internet, zelfs voor de telefoon, was er de telegrafie, de tot dan toe snelste vorm van communicatie en een doorslaand succes bij zowel ondernemers als welgestelde burgers van de tweede helft van de 19de eeuw. De telegraaf verbond de gehele wereld plotseling met elkaar en Arnhem was een belangrijk knooppunt hiervan. Het eerste kantoor, aan het Gouvernementsgebouw, werd al snel te klein, en zo werd het Rijkstelegraaf kantoor aan het Willemsplein gebouwd en opende in 1868 voor het eerst haar deuren. Het gebouw was al snel te klein en meerdere verbouwingen volgde.
Later werd het gebouw in gebruik genomen door de belastingdienst en sinds 1973 huist het jongerencentrum en podium Willemeen.
Aansluitend bij het thema β€˜Routes, netwerken en verbindingen’ zal Willemeen haar deuren openen en kunnen bezoekers meer te weten komen over de telegrafie-tijd van het pand. Een expositie en lezing, gegeven door Richard Heijnen, zullen u alles vertellen over het pand in die tijd en wat telegrafie voor de stad, en de wereld, betekende.
Ook is er een Escape Room, gebaseerd op historische feiten, waarin bezoekers moeten proberen het mysterie van de Geest van Willemeen op te lossen en de rust te laten wederkeren.

Tijd

Zaal open: 10:00
Aanvang: 10:05
Einde: 16:45

Tickets

Gratis toegang