Content

Zeefdrukken in Willemeen

Zo’n 25 jaar geleden besloot een vrijwilliger toen hij voor de zoveelste keer een stapel Willemeen posters ging halen bij de drukker dat dit beter geregeld kon worden.

Met het nodige gereedschap, voldoende hout en toestemming van het bestuur timmerde hij eigenhandig een zeefdruktafel in elkaar. Een oude stofzuiger diende als vacuümpomp. Hij verbouwde de lounge van de filmzaal en jongerencentrum Willemeen had een eigen zeefdrukkerij.

De eerste jaren werden er vooral posters gedrukt voor de diverse politieke comités die de jaren ’70 kenmerkten en in Willemeen bijeenkwamen en daarnaast voor enkele andere thema-café-avonden.

Met de verbouwing van de filmzaal tot concertzaal in 1987, kwam de drukkerij steeds meer in dienst te staan van de muziek-poot van Willemeen. Het aantal interne opdrachten steeg en het werd broodnodig om deugdelijke zeefdrukapparatuur aan te schaffen.

Steentje bijdragen.

De drukkerij in Willemeen fungeert in de loop der jaren als stageplek, als leerwerkplaats en bovenal als plek waar menig vrijwilliger de kans krijgt om een creatief steentje bij te dragen aan de popcultuur in Arnhem. Tientallen vrijwilligers hebben al geëxperimenteerd met tekst, beeld, kleur en geur.

Langzamerhand kregen de popposters steeds meer aanzien, ze fleurden jarenlang het Arnhemse straatbeeld op en zelfs na een rigoureuze herziening van het plakbeleid hangt de popposter nog altijd fier overeind.

Tegenwoordig beperkt het zeefdrukken zich echter niet alleen tot affiches voor concerten. T-shirts, cd doosjes, platenhoezen, decorstukken, magazines, bakstenen, tassen, stickers, onderbroeken, alles is bedrukbaar.

Dus of je nu een band/artiest bent die D.I.Y. je merchandise in elkaar wil drukken, of gewoon graag ontwerpt en het je niet zo heel erg uitmaakt waar je ontwerp op verschijnt, dan is de zeefdrukkerij wellicht de plek voor jou.

De zeefdrukkerij in combinatie met publiciteit en P.R. biedt daarnaast ook voldoende mogelijkheden voor stages voor studenten van bijvoorbeeld Art & Design opleidingen.

Ook externe partners wijzen we erop dat Willemeen tegen fors gereduceerd tarief (kleine) oplages zeefdrukwerk kan leveren.

 

Overigens gebeurt al het zeefdrukwerk onder begeleiding van een ervaren drukker.

 

Interesse:

Zeefdrukkerij(@)willemeen.nl